luni, 7 septembrie 2015

Cerem STADION NAȚIONAL

Au trecut mai bine de 8 ani de când Stadionul Republican a fost demolat, cu scopul ca pe locul vechii arene să fie construit un nou Stadion modern. Experții spun însă că cele 4,7 ha de pământ sunt insuficiente pentru o arenă multifuncțională sau olimpică. Plus că o manifestație sportivă de anvergură ar crea incomodități chișinăuienilor din cauza limitării căilor de acces spre stadionul de pe strada Tighina. 

Astfel s-a ajuns la concluzia că terenul pe care a fost amplasat Stadionul Republican trebuie să fie vândut, iar cu banii încasați, plus ceva investiții suplimentare, să se construiască o noua arenă națională pe un alt teren, amplasat la periferia capitalei. Tot bine până aici, parcă. Numai că această procedură se tergiversează deja prea mult. 

Săptămâna trecută, premierul Streleț a dat de înțeles că Stadionul Republican va fi vândut, iar banii încasați vor fi transferați la buget. O astfel de abordare ar duce inevitabil la direcționarea acestor bani către alte domenii, considerate mai importante de către guvern. În aceste condiții am rămâne și fără stadion, dar și fără pământul pe care a fost amplasat stadionul. 

Lumea sportului, însă, nu mai vrea să aștepte. Nici nu se mai poate. Suntem singura țară din Europa care nu are un stadion național!

De aceea, chem toți oamenii din sport, dar și cei care iubesc și practică sportul să semneze petiția către premierul Streleț, prin care cerem următoarele lucruri:

1. Depistarea urgentă a terenului, locului de amplasare a viitorului Stadion Național.
2. Estimarea costurilor pentru construcția unui stadion modern, cu o capacitate de 15-20 de mii de locuri și anunțarea concursului pentru potențialii parteneri sau investitori.
3. Formarea unui cont special pe care vor fi transferați banii din urma vânzării terenului pe care a fost amplasat Stadionul Republican și alte surse financiare destinate exclusiv pentru proiectul ”Arena Națională”. 
4. Formarea unui grup de lucru funcțional, cu implicarea reprezentanților societății civile, a reprezentanților mass-media, a federațiilor sportive și a sportivilor, reprezentanții comisiei parlamentare abilitate și a guvernului. 
5. Stabilirea termenilor de realizare a proiectului.

Toți cei care vor să participe în calitate de voluntari la adunarea semnăturilor rog să scrieți pe Facebook, în grupul ”Cerem STADION NAȚIONAL”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu