luni, 6 aprilie 2015

Gambitul mafiei



Tot ce se întâmplă în politica moldovenească în ultima perioadă are o logică. Mafia de la guvernare a învățat cum se fac jocurile politice, schemele și combinațiile în așa fel, încât să obțină din asta dividende.

Șirul evenimentelor de după alegerile din 30 noiembrie 2014 se aseamănă leit cu jocul de șah, în interpretarea mafioților. Iar scopul acestui joc nu este altceva decât câștigarea electoratului în momentul în care vor avea nevoie.

Nu în zadar partidele lui Plahotniuc, Filat și Voronin tărăgănează reformele promovate de europeni și cerute cu insistență de Partidul Liberal.

Amânarea reformei teritorial-administrative face parte din jocul bine-regizat al mafioților. Miza alegerilor locale este foarte mare. Căștigând primari cât mai mulți, mafia își va păstra factori administrativi pentru viitoarele alegeri parlamentare.

La fel cum s-a întâmplat anul trecut, pe 14 iunie mafioții vor cumpăra voturi, vor atrage oameni cu iluzia că aceștia vor fi protejați de guvernare. Oameni, care uită că banii pe care îi vor primi în cazul în care vor reprezenta partidele de la guvernare sunt banii lor, luați cu japca prin mărirea taxelor sau furați din bănci.

De ce Gaburici și nu Leancă

În altă ordine de idei, Leancă a semnat o hotărâre de guvern secretă care garanta 10 mlrd de lei ca să nu falimenteze cele 3 bănci controlate oficial de Ilan Șor. A doua oară Leancă n-ar fi semnat un astfel de document.

Prin alegerea lui Gaburici, mafioții și-au asigurat la 27 martie curent încă o garanție de la Stat de încă 6 miliarde de lei. Acest lucru era necesar ca să nu falimenteze cele 3 bănci ale lui Șor, altfel sistemul bancar moldovenesc s-ar fi prăbușit.

În condițiile în care Gaburici și-a exercitat rolul, acesta urmează să fie sacrificat ca și alți gambiți, mai ales că au și motive (vezi cazul cu studiile premierului). Și-a jucat rolul și vine altul. Întrebarea este cât de rapid se va întâmpla acest lucru?

Nota bene: GAMBÍT, gambituri, s. n. Sacrificare a unui pion alb sau a altei piese la începutul unei partide de șah pentru obținerea unui avantaj în atac (DEX).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu